Pāriet uz saturu
Espresso och dess bryggförhållande: Varför det är så viktigt! - Barista och Espresso

Espresso un tā tilta attiecības: Kāpēc tas ir tik svarīgi!

Introdukcija

Viens no būtiskajiem elementiem espresso pagatavošanā ir attiecība starp maltu kafiju un tilpumu, ko iegūstat, tas ir, ūdens daudzumu, kas tiek izmantots pagatavošanas laikā. Kas ir dubultšots? Vai daudzumam ir nozīme? Ko nozīmē Ristretto vai Lungo? Kāpēc izvēlēties vienu pār otru? Kas atšķiras pēc garšas? Visi šie jautājumi ir saistīti ar pagatavošanas attiecību. Šajā rakstā mēs apspriedīsim attiecību starp maltu kafiju un ūdens daudzumu, un kā tas var ietekmēt garšu un rezultātu. Angļu autors, barista, grauzdētavas īpašnieks, iepriekšējais 2007. gada Pasaules Barista čempionāta uzvarētājs, ir ievērojama figūra espresso pagatavošanā, Džeimss Hofmans ir savā Youtube video detalizēti izskaidrojis Par tieši pagatavošanas attiecības: 

Svars pret tilpumu

Agrāk espresso vienmēr tika mērīts pēc tilpuma, kur vienšots bija apmēram 30 ml un dubultais espresso bija dubultā apmēram 60 ml. Tomēr šāds mērījums nav pietiekami precīzs, lai saprastu, cik labs vai slikts bija rezultāts. Jo tilpums nevar parādīt Par rezultātu 60 ml espresso nāk no 18 g maltas kafijas vai no 20 g maltas kafijas. Kas ir liela atšķirība. 

Vēl viens iemesls, kāpēc svars espresso pēc tilpuma ir nepietiekams, ir tas, ka ir gandrīz Par neiespējami iegūt vienu un to pašu rezultātu, izmantojot šāda veida mērījumus. Jo laika gaitā kafija noveco un tādējādi samazinās oglekļa dioksīda daudzums pupiņā. Tas savukārt nozīmē, ka veidojas mazāk krēmas uz espresso šota virsmas. Mazāk krēmas nozīmē, ka, neskatoties uz to, ka tilpums ir vienāds 60 ml, svars var atšķirties, jo vairāk krēmas, jo vieglāks, un otrādi Par ar mazāku krēmu. 

Attiecība pēc svara

Tā kā ir svarīgi mērīt espresso svaru, pamatojoties uz maltās kafijas svaru, kas tika izmantots pagatavošanas laikā. Nosverot maltās kafijas svaru un espresso svaru, kas tika pagatavots, var iegūt precīzu attiecību starp maltu kafiju un ūdens daudzumu. Pagatavošanas attiecība ir nepieciešama un būtiska, lai iegūtu vienu un to pašu rezultātu katrā tasē, un tā ir noderīgs rīks, lai pielāgotu espresso mašīnu atbilstoši pupiņai. 

Kāpēc attiecība ir tik svarīga?

Pagatavojot ar specifisku attiecību, jūs varat iegūt vienu un to pašu rezultātu. Ne tikai spēja atkārtot vienu un to pašu espresso, tas ir svarīgs faktors, lai kontrolētu, cik daudz jūs izvelkat no kafijas. Jo vairāk ūdens tiek izmantots pagatavošanas laikā, jo vairāk tiek izvilkts un tādējādi samazinās kafijas dzēriena stiprums, un dzēriens būs vairāk atšķaidīts. Tātad, atrodot pareizo attiecību, jūs varat iegūt labi sabalansētu espresso, kas nav ne skābs, ne rūgts. 

Visbiežāk sastopamās attiecības un to nozīme

Visizplatītākie pagatavošanas attiecības, ko jūs atradīsiet kafejnīcās, ir Ristretto, Espresso un Lungo. Ristretto itāļu valodā nozīmē ierobežots un parasti tiek pagatavots attiecībā no 1:1 līdz 1:15. Tradicionālais espresso parasti tiek pagatavots attiecībā no 1:2 līdz 1:2,5 un Lungo 1:3. 

Neaizmirstiet, ka šīs attiecības nav akmenī iecirsti noteikumi, bet vienkārši vadlīnijas. Parasti sāk ar šīm vadlīnijām pagatavošanas laikā un pēc tam eksperimentē, līdz atrodat attiecību, kas jums der. 

vecāka ziņa
Jaunākas ziņas

Iepirkšanās ratiņi

Jūsu iepirkumu grozs šobrīd ir tukšs

Iepērcieties tagad