Kas ir Espresso?
Espresso ir kafijas pagatavošanas metode. Espresso nav specifiskas kafijas pupiņas vai grauzdējuma veids. Tas, kas atšķir espresso no citām pagatavošanas metodēm, ir spiediens. Lai pagatavotu espresso, karsts ūdens tiek spiests caur kompakti maltām kafijas pupiņām zem augsta spiediena. Parasti no 6 līdz 9 bāriem. Tā kā kafija tiek pagatavota tik augstā temperatūrā, visas dabiskās aromātiskās vielas un gāzes tiek ātri un efektīvi izvilktas no kafijas. Rezultāts ir koncentrēta maza kafijas dzēriena ar ļoti sarežģītu garšu un aromātisku virskārtu, ko sauc par krēmu.
Espresso satur augstāku kofeīna devu uz ml salīdzinājumā ar filtrēto kafiju. Parasta 15cl filtrētā kafijas tasīte satur apmēram 70mg kofeīna, bet dubultā espresso ar 36mg satur apmēram 150mg kofeīna.
Tātad, kas ir krēma?
Krēma ir augšējais putu slānis uz espresso un ir būtiska un unikāla iezīme espresso pagatavošanā. Krēma veidojas, jo kafijā ir ogļskābā gāze, kas izdalās augsta pagatavošanas spiediena dēļ. Paša ogļskābā gāze veidojas grauzdēšanas procesā. Pat ja Par espresso tiek pareizi pagatavots, krēmas daudzums var atšķirties dažādu faktoru dēļ, piemēram, grauzdējuma profila un pupiņu veida. Parasti Arabica pupiņas rada mazāk krēmas salīdzinājumā ar Robusta kafijas pupiņām. Arī gaiši grauzdētas pupiņas dod mazāk krēmas nekā vidēji un tumši grauzdētas pupiņas. Krēmas krāsa arī parāda, cik spēcīgs ir kofeīna saturs tavā espresso. Tātad, jo tumšāka krāsa, jo augstāks kofeīna saturs būs tavā espresso.
Kā es dzeru espresso?
Espresso parasti raksturo rūgta vai skāba pēcgarša. Bet atkarībā no pupiņu izvēles tu vari iegūt fantastiskus espresso ar ne rūgtu un ne skābu pēcgaršu, bet ar sarežģītām garšām, piemēram, augļiem, saldumu, šokolādi un riekstiem. Salīdzinājumā ar parasto filtrēto kafiju espresso šķiet daudz spēcīgāka, jo kafijas dzēriens ir daudz mazāks, bet ir koncentrētāks. Tādējādi espresso ir riekstveida kompresēta versija no filtrētās kafijas. Kādam, kas nav pieradis dzert tīru espresso garšas pieredze var būt pārsteidzoša. Spēja izbaudīt sarežģītās garšas, ko piedāvā espresso, prasa laiku, bet ir ļoti apmierinoša, kad tu esi attīstījis un izsmalcinājis savas garšas sajūtas.
Espresso var kombinēt ar karstu ūdeni, ko sauc par americano, un tas ir dzēriens, kas visvairāk atgādina filtrēto kafiju. Pievienojot putotu pienu ar espresso, tu vari izveidot daudz dažādu kafijas dzērienu variāciju, piemēram, latte, cappuccino, macchiato un tā tālāk. Ir daudz dažādu recepšu, sākot no aukstiem un saldiem kafijas dzērieniem līdz mazām dzērienu variācijām, piemēram, Cortado.
Kā es pagatavoju espresso?
Espresso tiek pagatavots ar
espresso aparātu kas var izspiest caur kompaktu smalki maltu kafiju ar 9 bāru spiedienu. Lai iegūtu labi līdzsvarotu espresso, ir dažas svarīgas sastāvdaļas. Parasti saka, ka jābūt attiecībai 1:2 starp maltu kafiju un tilpumu espresso. Tātad, ja Par jūs malt 18g kafijas, jums vajadzētu mērķēt uz apmēram 36g espresso un laiks, lai iegūtu šo daudzumu espresso, būtu jāaizņem no 25 līdz 30 sekundēm. Pēc tam jūs vienmēr varat uzlabot recepti, palielinot vai samazinot dažus parametrus. Nav stingras receptes vai noteikumu, bet tas ir sākums, lai sāktu un iegūtu labu rezultātu.