Viss, kas jums jāzina Par espressobūnām
Jan 07, 2022
Ievads
Atšķirībā no tā, ko daudzi domā, espresso nav specifisks pupiņu veids. Kad daudzi redz vārdu "espresso" uz kafijas iepakojuma, tas nozīmē, ka grauzdētava iesaka, ka tieši espresso pagatavošana kā metode sniedz vislabākos rezultātus ar kafijas pupiņām. Vispārīgi sakot, jebkura veida kafijas pupiņas var izmantot jebkurai pagatavošanas metodei.
Kafijas pupiņu veidi
Kafijas pupiņas nāk dažādās formās, izmēros, kofeīna daudzumā, reģionos un apstrādes procesos pirms grauzdēšanas. Tomēr kafijas pupiņas var iedalīt divos veidos: Arabica un Robusta. Tātad ir divi dažādi veidi, bet kurš no tiem ir labākais? Daudzi uzskata, ka Arabica ir augstākas kvalitātes un garšīgāka, bet garša ir kaut kas abstrakts un pilnībā atkarīgs no tā, ko tu domā. Zemāk mēs esam uzrakstījuši atšķirības starp Arabica un Robusta pupiņām:
- Arabica - Vēsturiski daudzi ir uzskatījuši, ka Arabica ir kvalitatīvāka un garšīgāka. Arabica jāaudzē augstākās augstumos, mitrākā klimatā un to ir grūtāk audzēt. Salīdzinot ar Robusta, Arabica ir ar zemāku skābumu, kofeīna saturu un kopumā tai ir mīkstākas un sarežģītākas garšas. Gaiši grauzdēta Arabica var sniegt augļainas, ziedu un saldas notis.
- Robusta - Daudzi ir uzskatījuši, ka Robusta ir pupiņu veids, kas ir zemākas kvalitātes salīdzinājumā ar Arabica, bet tai ir priekšrocība, ka tā var augt plašākos apstākļos, no augstiem līdz zemu augstumiem, dažādos klimatos un ir izturīgāka pret laikapstākļiem. Robusta satur augstāku kofeīna līmeni (gandrīz divreiz vairāk) un tai ir augstāka skābuma pakāpe, kas sniedz garšas profilu, kas var šķist stingrāks. Aptuveni 40% no visām pasaulē audzētajām kafijas pupiņām ir Robusta pupiņas.
Kur nāk kafija?
Parasti kafija tiek nosaukta pēc reģiona, no kura tā nāk. Kafijas garšas arī atspoguļo reģionu, no kura tās nāk. Vispārīgi kafija nāk no trim reģioniem: Dienvidamerikas un Centrālamerikas, Āfrikas un Dienvidaustrumāzijas, kas ir reģioni, kas atrodas tuvu ekvatoram. Kafijas plantācijām nepieciešama bagātīga un auglīga zeme, maiga temperatūra, bieži lietus un aizsardzība no saules un augsta augstuma, lai tās varētu augt.
Labākās kafijas pupiņas aug starp 600 un 1850 metriem virs jūras līmeņa. Iemesls tam ir tāds, ka jo augstāk ir augstumi, jo mazāk ir skābekļa, kas savukārt var palēnināt audzēšanas procesu. Jo ilgāks audzēšanas process, jo vairāk kafija var nobriest un veidot sarežģītas garšas. Kad grauzdētavas uz iepakojuma norāda augstumu, kur kafija tika audzēta, tas norāda uz to, cik intensīvas var būt kafijas garšas.
Par Ja tu redzi, ka grauzdētavas raksta, ka pupiņām ir šokolādes, karameļu un melleņu notis, tas nozīmē, ka pie pareizas pagatavošanas tu vari iegūt šādas garšas, neieviešot neko klāt. Pagatavot espresso un spēt sajust šīs specifiskās notis var būt grūti un prasīt laiku, lai to iemācītos. Tu vienmēr strādā pret dabisko rūgtumu un skābumu, kas nāk ar kafiju. Māksla ir spēt panākt līdzsvaru starp rūgtumu un skābumu, lai izceltu labās notis no kafijas, sekojot iepriekš minētajām rekomendācijām un izmēģinot.
Ko nozīmē grauzdēšanas profili un kā tas ietekmē kafijas garšu?
Nav noteikta standarta, cik tumšam vai gaišam kafijai jābūt ceptai. Tomēr cepšanas līmenis var dramatiski mainīt kafijas pupiņu blīvumu, cik viegli kafiju var izvilkt un kā jums jāpielāgo jūsu pagatavošana atbilstoši pupiņu īpašībām. Jo ilgāk pupiņa tiek cepta, jo vairāk tā zaudēs savu struktūru un kļūs sausāka, tādējādi iegūstot tumšāku cepšanas profilu. Jums, kas pagatavo espresso, jāfokusējas uz šādām aspektiem; pagatavošanas temperatūra, malšanas pakāpe, t.i., cik smalki vai rupji jūs malat savas pupiņas, un visbeidzot attiecība starp ūdeni un kafiju. Zem šī raksta komentāru laukā mēs esam dalījušies ar trim dažādām espresso pagatavošanas metodēm trim dažādām cepšanas profilu veidiem, kā arī mūsu ieteiktajām espresso pupiņām katram cepšanas tipam. Tas ir vispārīgs ieteikums un var palīdzēt jums pareizajā ceļā.