Alus darīšanas ceļvedis iesācējiem un entuziastiem
Dec 03, 2024
Kafija nav tikai dzēriens, tā ir kopiena, mākslas forma un zinātne. Daudziem ceļojums sākas ar to, ka viņi atstāj kapsulu kafijas un šķīstošās kafijas rūgto garšu, lai izpētītu svaigi maltu pupiņu un manuālu brūvēšanas metožu pasauli, kas... Chemex, V60 un Aeropress. Taču, tāpat kā ar lielāko daļu aizraušanos, kafijas pasaule var ātri vien šķist pārāk sarežģīta ar tehniskiem terminiem un aprīkojumu. Šī rokasgrāmata palīdzēs jums vienkāršot procesu un no jauna atklāt kafijas brūvēšanas prieku.
Ceļojums no iesācēja līdz entuziastam
Lielākā daļa kafijas cienītāju savu ceļojumu sāk ar vienkāršām brūvēšanas metodēm. Pāreja uz vietēji grauzdētām pupiņām un augstas kvalitātes dzirnaviņu izmantošana ir pirmais solis ceļā uz labāku kafiju. Taču, jo dziļāk iedziļināties kafijas pasaulē, jo sarežģītāka tā var šķist:
- Pārnesumu iegūšanas sindroms (GAS)Kārdinājums iegādāties visu veidu aprīkojumu, sākot no dārgām kafijas dzirnaviņām līdz modernām kafijas automātiem.
- Padziļināta tehnoloģiju izpētePēkšņi viss ir par Par malšanas pakāpes daļiņu lielums, ūdens ķīmiskais sastāvs un filtru ekstrakcijas efektivitāte.
Ir viegli apmaldīties detaļās un aizmirst, kāpēc sākāt – baudīt labu kafijas tasi. Taču tam nav jābūt tik sarežģītam. Apskatīsim to sīkāk.
Atrodi savu pamata recepti
Viens no labākajiem veidiem, kā vienkāršot kafijas pagatavošanu, ir sākt ar vienkāršu recepti. Šeit ir piemērs:
- AttiecībaLabs sākumpunkts ir 1:17 (1 grams kafijas uz 17 gramiem ūdens). Bezkofeīna vai vecākai kafijai varat pielāgot attiecību līdz 1:15.
- Slīpēšanas pakāpeSāciet ar rupjību, kas līdzīga granulētajam cukuram, un pielāgojiet atkarībā no rezultātiem.
- Ūdens temperatūraLielākajai daļai kafijas pupiņu optimālā temperatūra ir 90–95 °C. Tumšai grauzdēšanai vai bez kofeīna kafijai temperatūru var samazināt līdz 85 °C.
- ZiedošsIelejiet ūdenī trīs reizes lielāku kafijas svaru un ļaujiet tai uzziedēt 30–45 sekundes, lai atbrīvotu ogļskābo gāzi un piesātinātu kafijas slāni.
Šī recepte kalpo kā pamats. Izmantojot to, jūs varat veikt nelielas korekcijas, lai laika gaitā uzlabotu garšu.
Galvenie mainīgie, kas jāsaprot
Slīpēšanas pakāpe
- Rupjāka malšanaIlgāks saskares laiks un mazāks rūgtuma risks. Lieliski piemērots pour-over kā V60.
- Smalkāka malšanaĪsāks saskares laiks, bet pastāv pārmērīgas ekstrakcijas risks. Lieto priekš espresso.
Ūdens un brūvēšanas attiecība
- 1:15Spēcīgāka un pilnīgāka.
- 1:17Vieglāks un maigāks.
- Pielāgojiet atbilstoši vēlmēm un kafijas pupiņu skaitam.
1:15 attiecas uz maltas kafijas un ūdens attiecību, kas nozīmē, ka uz katru kafijas gramu pievieno 15 gramus ūdens.
Ūdens temperatūra
- Augstāka temperatūra (līdz 95°C) ekstrahē ātrāk, bet var pastiprināt rūgtumu.
- Zemāka temperatūra (85–90 °C) rada maigāku un saldāku kafiju.
Sakustināšana (manuāla kustība)
- Pārāk bieža maisīšana var radīt nevēlamu rūgtumu, atbrīvojot sīkas daļiņas (smalkas daļiņas).
- Viegla apļveida kustība ar karoti vai vienkārša kafijas automāta pakratīšana var būt pietiekama, lai izlīdzinātu kafijas kārtu.
Samaziniet sarežģītību: koncentrējieties uz lielajiem mainīgajiem
Kafijas pasaule var šķist sarežģīta diskusiju dēļ Par ūdens ķīmija, padziļināta dzirnavas un īpašus filtrus. Bet, lai baudītu labu kafiju, tas viss nav nepieciešams. Koncentrējieties uz pamatfaktoriem:
- ŪdensIzmantojiet filtrētu ūdeni, lai likvidētu piemaisījumus, kas var ietekmēt garšu.
- PupasSvaigi grauzdētas kafijas pupiņas vienmēr sniedz labākus rezultātus.
- AprīkojumsVienkāršs rokas kafijas automāts un dzirnaviņas ar vienmērīgu malumu būs ļoti noderīgas.
Vienkāršojiet un pielāgojiet savu procesu
Mērķis nav katru reizi pagatavot “ideālu” tasīti kafijas, bet gan atrast procesu, kas atbilst jūsu gaumei un ikdienas dzīvei. Sāciet ar pamata recepti, izprotiet galvenos mainīgos lielumus un pakāpeniski pielāgojiet to:
- Sāciet ar maluma rupjumu un ūdens attiecību.
- Regulējiet temperatūru pa soļiem Par 3–5 °C.
- Spēlējieties ar ziedēšanas laiku un liešanas tehniku, lai atrastu savu līdzsvaru.
Atcerieties: kafijas tase, kas ir 80% tik laba kā tās maksimālais potenciāls, joprojām var būt lieliska tase!
Nobeiguma vārdi: Kafijas baudījums ir svarīgāks par pilnību
Kafija ir jautrs un nebeidzams ceļojums. Ir pilnīgi normāli nezināt visu. Ir pilnīgi normāli, ja nav jaunākā aprīkojuma. Un ir pilnīgi normāli vienkārši baudīt tasi kafijas, to neanalizējot.
Tāpēc nākamreiz, kad brūvēsiet kafiju, ieslēdziet labu dziesmu, atpūtieties un izbaudiet procesu. Un atcerieties: vislabākā kafijas tase ir tā, kas jūs dara laimīgus.