Pāriet uz saturu
Brygg guide för nybörjare och entusiaster - Barista och Espresso

Braušanas ceļvedis iesācējiem un entuziastiem

Kafija nav tikai dzēriens, tā ir kopiena, mākslas forma un zinātne. Daudzi sāk savu ceļojumu, atstājot aiz sevis rūgto kapsulu kafijas un instant kafijas garšu, lai izpētītu jaunas pasaules ar svaigi maltām pupiņām un manuālām pagatavošanas metodēm, piemēram, Chemex, V60 un Aeropress. Bet, tāpat kā ar lielāko daļu kaislību, kafijas pasaule var ātri kļūt apgrūtinoša ar tehniskiem terminiem un aprīkojumu. Šis ceļvedis palīdzēs jums vienkāršot procesu un atklāt prieku jūsu kafijas pagatavošanā.

Ceļojums no iesācēja līdz entuziastam

Lielākā daļa kafijas mīļotāju sāk savu ceļojumu ar vienkāršām pagatavošanas metodēm. Pāreja uz vietējā grauzdējuma pupiņām un augstas kvalitātes dzirnaviņām ir pirmais solis uz labāku kafiju. Bet jo vairāk jūs izpētāt kafijas pasauli, jo sarežģītāka tā var šķist:

  • Aprīkojuma iegādes sindroms (GAS): Kārtējā kāre iegādāties visu iespējamo aprīkojumu, sākot no dārgām kafijas dzirnaviņām līdz sarežģītām pagatavošanas ierīcēm.
  • Iedziļināšanās tehnikā: Pēkšņi viss attiecās uz Par malšanas pakāpes daļiņu izmēru, ūdens ķīmiju un filtru ekstrakcijas efektivitāti.

Ir viegli zaudēt sevi detaļās un aizmirst, kāpēc jūs sākāt – lai izbaudītu labu kafijas tasi. Bet tas nav jābūt tik sarežģīti. Ļaujiet mums to sadalīt.

Atrodiet savu pamatrecepti

Viens no labākajiem veidiem, kā vienkāršot kafijas pagatavošanu, ir sākt ar pamatrecepti. Šeit ir piemērs:

  • Attiecība: 1:17 (1 grams kafijas uz 17 gramiem ūdens) ir laba sākumpunkts. Decaf vai vecākai kafijai varat pielāgot līdz 1:15.
  • Malšanas pakāpe: Sāciet ar rupjumu, kas līdzīgs cukura smiltīm, un pielāgojiet atkarībā no rezultātiem.
  • Ūdens temperatūra: 90–95 °C ir optimāli lielākajai daļai kafijas pupiņu. Tumšās grauzdētai vai decaf kafijai varat samazināt līdz 85 °C.
  • Ziedēšana: Ielejiet 3x kafijas svaru ūdenī un ļaujiet tam ziedēt 30–45 sekundes, lai atbrīvotu ogļskābi un piesātinātu kafijas bāzi.

Šī recepte kalpo kā pamats. No tā jūs varat veikt nelielas korekcijas, lai uzlabotu garšu laika gaitā.

Galvenās mainīgās, ko saprast

Malšanas pakāpe

  • Rupjāka malšana: Garāka kontakta laiks un mazāka rūgtuma risku. Ideāli piemērots pour-over, piemēram, V60.
  • Sīka malšana: Īsāks kontakta laiks, bet risks pārmērīgai ekstrakcijai. Tiek izmantots espresso.

Ūdens un pagatavošanas attiecība

  • 1:15: Spēcīgāka un bagātāka.
  • 1:17: Vieglāka un delikātāka.
  • Pielāgojiet pēc vēlmes un kafijas pupiņām.

1:15 attiecas uz attiecību starp malto kafiju un ūdeni, proti, katram kafijas gramam pievieno 15 gramus ūdens.

Ūdens temperatūra

  • Augstākas temperatūras (līdz 95 °C) ekstrakcija notiek ātrāk, bet var izcelt rūgtumu.
  • Zemākas temperatūras (85–90 °C) nodrošina maigāku un saldāku tasi.

Agitācija (rokas kustība)

  • Pārāk liela agitācija var izraisīt nevēlamu rūgtumu, atbrīvojot mazas daļiņas (fines).
  • Vieglas apļveida kustības ar karoti vai vienkārša kratīšana var būt pietiekama, lai izlīdzinātu kafijas biezumus.

Samaziniet sarežģītību: koncentrējieties uz galvenajiem mainīgajiem

Kafijas pasaule var šķist sarežģīta ar diskusijām par Par ūdens ķīmiju, uzlabotiem dzirnavas un speciālfiltriem. Bet, lai izbaudītu labu kafiju, jums tas viss nav nepieciešams. Koncentrējieties uz pamata faktoriem:

  • Ūdens: Lietojiet filtrētu ūdeni, lai novērstu piemaisījumus, kas var ietekmēt garšu.
  • Pupiņas: Svaigi ceptas kafijas pupiņas vienmēr sniedz labākus rezultātus.
  • Aprīkojums: Vienkārša manuāla kafijas pagatavošanas ierīce un vienmērīgas malšanas dzirnaviņas ir pietiekamas.

Vienkāršojiet un pielāgojiet savu procesu

Mērķis nav katru reizi pagatavot “perfektu” tasi, bet atrast procesu, kas atbilst jūsu gaumei un ikdienai. Sāciet ar pamatrecepti, saprotiet galvenos mainīgos un pakāpeniski pielāgojiet:

  1. Sāciet ar malšanas pakāpi un ūdens attiecību.
  2. Pielāgojiet temperatūru pa 3–5 °C soļiem.
  3. Eksperimentējiet ar ziedēšanas laiku un lejšanas tehniku, lai atrastu savu līdzsvaru.

Atcerieties: Tase kafijas, kas ir 80 % tik laba kā tās maksimālā potenciāla, joprojām var būt lieliska tase!

Noslēguma vārdi: Kafijas prieks pirms perfekcijas

Kafija ir jautra un ceļojums bez gala. Ir kārtībā nezināt visu. Ir kārtībā neiegādāties jaunāko aprīkojumu. Un ir kārtībā vienkārši izbaudīt tasi kafijas, neskatoties uz to.

Tātad, nākamreiz, kad pagatavosiet kafiju, uzlieciet labu dziesmu, atpūtieties un izbaudiet procesu. Un atcerieties: Labākā kafijas tase ir tā, kas padara jūs laimīgu.

vecāka ziņa
Jaunākas ziņas

Atstājiet savu komentāru

Lūdzu, ņemiet vērā, ka komentāri ir jāapstiprina pirms to publicēšanas

Iepirkšanās ratiņi

Jūsu iepirkumu grozs šobrīd ir tukšs

Iepērcieties tagad