Espresso automātu veidi, kas jums jāzina!
Jun 17, 2022
E61 tilta galva
E61 ir espresso automāta nosaukums, ko 1961. gadā laida klajā itāļu uzņēmums Faema. Šis automāts aizsāka jaunu espresso automātu ēru. E61 bija ne tikai pirmais automāts ar siltummaini, kas nozīmēja, ka kafijas pagatavošanai tika izmantots svaigs ūdens. espresso katla ūdens vietā. Tas bija arī pirmais, kas integrēja sūkni spiediena radīšanai, nevis izmantoja ar roku darbināmu sviru. E61 ir leģendārs ar savu brūvēšanas grupu, kas sver no 4 līdz 5 kg. E61 ir izgatavots no masīva misiņa. Termosifona sistēma pastāvīgi cirkulē karsto ūdeni caur brūvēšanas grupu, uzturot to pastāvīgi siltu un nodrošinot stabilu temperatūru. E61 brūvēšanas grupas nozīme ir mehānisms brūvēšanas galviņā, kas ļauj piesātināt ripu pirms brūvēšanas. Šī iepriekšējas uzliešanas procesa laikā brūvēšanas ūdens lēnām un ar samazinātu spiedienu tiek novadīts portafiltrā. To visu regulē iepriekšējas uzliešanas cilindrs brūvēšanas galviņā, kas ļauj spiedienam lēnām pieaugt. Rezultāts ir ideāls. espresso.

Dubultais katls
Mašīnai ar dubultiem boileriem ir viens boileris, ko izmanto kafijas pagatavošanai, un otrs tvaika un karstā ūdens ieguvei. Abi boileri ir neatkarīgi viens no otra, un, izmantojot katra boilera PID, boileru temperatūru var regulēt atsevišķi. Brūvēšanas boilers parasti ir mazāks nekā karstā ūdens un tvaika boilers. Iemesls, kāpēc tvaika un karstā ūdens boilers ir lielāks, ir tāds, ka saturs tiek patērēts daudz ātrāk nekā brūvēšanas boilerā, jo temperatūra tvaika boilerā ir daudz augstāka. Espresso automāts ar dubultiem boileriem ir temperatūras ziņā stabilāks salīdzinājumā ar espresso automātu ar siltummaini, jo abus boilerus var regulēt atsevišķi.
Priekšrocība: Var vienlaikus gan putot pienu, gan brūvēt kafiju. Ar PID palīdzību jūs varat pilnībā kontrolēt brūvēšanas temperatūru un tvaika temperatūru atsevišķi. Var saražot lielāku kafijas daudzumu salīdzinājumā ar siltummaini.
Trūkums: Dārgāks nekā siltummainis
Ieteicamais espresso automāts: Profitec Pro 600, Rocket R Cinquantotto

Siltummainis
Espresso automātam ar siltummaini ir divas ūdens cirkulācijas sistēmas. Tā kā katls nav pilnībā piepildīts ar ūdeni, katla augšpusē var rasties tvaiks. Brūvēšanas laikā kafijas automāts cirkulē svaigu ūdeni caur lielo katlu, kur tas tiek uzkarsēts līdz optimālai brūvēšanas temperatūrai un pēc tam novadīts uz brūvēšanas bloku un lejup uz kafijas ripiņu. Tas nozīmē, ka brūvēšanai vienmēr tiek izmantots svaigs ūdens. espresso. Tā kā E61 grupa pastāvīgi cirkulē brūvēšanas ūdeni caur brūvēšanas galviņu, jūs iegūstat ļoti temperatūrā stabilu brūvēšanas ūdeni. Piena putošanas laikā tvaiks, kas iepriekš atradās boilera augšējā daļā, tiek atbrīvots un atkal palielina tvaika spiedienu.
Priekšrocība: Lētākas nekā espresso automāti ar dubultajiem boileriem un var gan putot pienu, gan brūvēt kafiju vienlaikus.
Trūkums: Mazāka kontrole pār brūvēšanas temperatūru (izņemot siltummaiņus ar PID) un nepieciešamība veikt tā saukto “dzesēšanas skalošanu” pirms katras brūvēšanas reizes.
Ieteicamie espresso automāti: Rocket Appartamento, Profitec Pro 500

Kausēšanas sistēma
Rokas sviras espresso automāts ir tas, kas padara jūs par īstu profesionāli.
Lielākā atšķirība starp citām parastajām espresso automātiem ir pati brūvēšanas grupa ar rokas sviru, ko sauc arī par “Bostonas sviru grupu”.
Kausēšanas sistēma ir unikāls veids, kā pagatavot alu espresso. Pavelkot uz leju rokas sviru, sākas iepriekšēja uzliešana, lēnām un vienmērīgi piesūcinot brūvēšanas ūdeni ar zemu brūvēšanas spiedienu. Karstais ūdens no katla ieplūst masīvajā brūvēšanas blokā un tiek atdzesēts līdz pareizajai temperatūrai. Par Atlaižot sviru un ļaujot tai atgriezties sākotnējā pozīcijā, ūdens plūsma tiek pārtraukta un atspere ar virzuli lēnām paaugstina spiedienu līdz 9–10 bāriem, pēc tam lēnām pazemina spiedienu visa cikla beigās. Tas Boston rokas sviras espresso automātiem piešķir unikālu espresso garšu, kas bieži tiek uztverta kā maigāka un saldāka, jo brūvēšanas beigās tiek samazināts spiediens.
Priekšrocība: Izveido espresso ko nespēj nodrošināt neviens cits espresso automāts. Nodrošina unikālu brūvēšanas pieredzi.
Trūkums: Tā kā espresso automātam ir gara svira, tas aizņem diezgan daudz vietas. Tas maksā vairāk salīdzinājumā ar siltummaini un dažiem dubultajiem boileriem.
Ieteicamais espresso automāts: Profitec Pro 800

Espresso automāti ar vibrācijas sūkni
Vibrācijas sūkni 70. gadu sākumā laida klajā uzņēmums Ulka Co.
Tā kā tas ir lētāks nekā citi sūkņi, tas padarīja mājas espresso automātus daudz pieejamākus. Vibrācijas sūkņa jauda ir 15 bāri, ko, izmantojot izplešanās vārstu, var samazināt līdz 9–10 bāriem.
Spiediens tiek radīts, izmantojot kafijas ripas pretestību, tāpēc ir ļoti svarīgi atrast perfektu malumu un portafiltrā izmantot pareizo kafijas daudzumu. Par Ja kāds no šiem parametriem nav pareizs, pareizais spiediens netiks sasniegts.
Tā kā vibrācijas sūknis aktivizēšanas laikā ļoti svārstās, tas rada diezgan lielu troksni, tāpēc ražotāji ir izolējuši visu ierīces korpusu. Vibrācijas sūkņa priekšrocība ir tā, ka to ir viegli un lēti remontēt. Trūkums ir tāds, ka espresso automātus ar vibrācijas sūkni nevar tieši pieslēgt ūdens avotam.

Espresso automāti ar rotācijas sūkni
Rotācijas sūkņi ir lielāki un smagāki nekā vibrācijas sūkņi, un tiem ir lielāka jauda. Tie var nodrošināt vienmērīgu spiedienu vairākām brūvēšanas grupām un visbiežāk tiek izmantoti komerciālajos espresso automātos. Tiem ir ilgāks kalpošanas laiks, taču tie ir dārgāki un grūtāk remontējami.
Rotācijas sūkņa unikāls aspekts ir tā gandrīz klusums, ko daudzi cilvēki novērtē. Espresso automātus ar rotācijas sūkņiem var arī tieši pieslēgt ūdens avotam.
